30 października br. dyrektor szkoły Stanisław Mrugała zatwierdził sprawozdanie wieńczące prace badawcze realizowane w I edycji konkursu pn. „NAUKOLATEK – Nastoletni Naukowiec” w ramach zadania zleconego Ministra Edukacji i Nauki – „Politechniczna Sieć VIA CARPATIA im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego”.
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych województw: lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Jego celem jest systemowe włączanie w rozwój polskiej nauki zdolnych uczniów oraz ukierunkowanie ich zainteresowań na przyszłą karierę naukową. Do konkursowej rywalizacji o zdobycie środków (maksymalnie 10 tys.zł) na realizację projektu badawczego o budżecie
7 600 zł przystąpiły uczennice kl. V RZ Angelika Bester i Kamila Kowal z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Magdalena Suchodolska z technikum rachunkowości w lutym ubiegłego roku szkolnego.
Projekt przeszedł pozytywną ocenę tak formalną jak i merytoryczną komisji konkursowej składającej się z pracowników naukowych Politechniki Rzeszowskiej i uzyskując maksymalną ilość punktów został zakwalifikowany do finansowania.
Prace związane z realizacją projektu pt. „Zwiększenie atrakcyjności organoleptycznej i zdrowotnej przetworów z buraka ćwikłowego z uwzględnieniem metody DPPH ” rozpoczęły się w kwietniu i zakończyły w październiku. Głównym ich celem było wyprodukowanie przetworów z buraka ćwikłowego atrakcyjnych organoleptycznie – czyli soku pozbawionego ziemistego smaku za pomocą ekstraktów roślinnych – oraz zdrowotnie – posiadających wysoką zdolność antyoksydacyjną, niską zawartość szczawianów i cukrów tak, aby pomóc osobom, które ze względu na problemy zdrowotne takie jak: cukrzyca, dna moczanowa, kamica nerkowa i reumatyzm zmuszone są wykluczać je ze swojej diety.
Drugim ważnym celem była chęć zwrócenia uwagi zarówno dorosłych jak i młodzieży na produkty promujące zdrowie i odciągnięcia ich od produktów je rujnujących typu napoje energetyczne. Prace przeprowadzono na terenie szkoły tj. produkcję i ocenę organoleptyczną przetworów z buraka ćwikłowego oraz w laboratorium Politechniki Rzeszowskiej. Uczennice pod nadzorem opiekuna przydzielonego z jej ramienia pani dr Ewy Ciszkowicz w ciągu 3 dni zbadały zawartość sacharozy i szczawianów oraz zdolności antyoksydacyjne wyprodukowanych ekstraktów odsłaniając ukryty na co dzień potencjał, zdobywając uznanie i pochwałę pani doktor.
W ramach założonego budżetu zostały zakupione środki spożywcze i materiały do badań laboratoryjnych oraz trwałe składniki, które wzbogaciły wyposażenie pracowni gastronomicznej. Zatwierdzone przez dyrektora szkoły sprawozdanie z realizacji pracy badawczej zostało przesłane do organizatora, gdzie będzie konkurowało z 20-stoma innymi pracami o wejście do rywalizacji międzywojewódzkiej.
Uczennice o projekcie:
„Udział w projekcie dał nam niezapomniane doświadczenia i ogromną wiedzę. Praca w laboratorium pozwoliła nam poznać proces badań naukowych od początku. Mogłyśmy osobiście przeprowadzić badania na próbkach, czy też analizować wyniki. To było bardzo fascynujące, gdy widziałyśmy, że nasza praca przynosi efekty. Wiedza, którą zdobyłyśmy podczas realizacji tego projektu, jest pomocna. To doświadczenie nauczyło nas, że zaangażowanie i praca zespołowa mogą naprawdę przynosić pozytywne zmiany.”
Opiekę nad zespołem pełniła Elżbieta Zięba.