Opublikowano: 25 czerwca 2019

Uczniowie klasy  III TŻU ,III MK i I TŻU w dniu 13.06.2019 udali się na warsztaty kulinarne do Baszni Dolnej. Uczestniczyli tam w seminarium pt. ,, KULINARNE TRADYCJE KRESOWE”.  Celem  wycieczki była integracja młodzieży, rozwijanie zainteresowań związanych z ich profilem kształcenia, popularyzacja aktywnych form spędzania czasu oraz kształtowanie umiejętności kulturalnego zachowania się. W pierwszej  kolejności zwiedzili skansen znajdujący się w miejscowości Basznia Dolna, a następnie udali się na śniadanie do Kresowej Osady. Kolejnym punktem był wykład Pana M. Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów pt.,, Kresowy produkt regionalny” ,po wykładzie uczniowie wraz z opiekunami Wiesławą Maciuła  i Iloną Sznajder – Jabłońską udali się na degustację przysmaku Kuchni Kresowej ,, Kresowych Kraszaków z Okrasą” , który to produkt wygrał konkurs    Kresowe Jadło. Po degustacji odbyły się jeszcze dwa interesujące wykłady na temat ,, KUCHNIA SZLACHECKA” oraz ,,FENOMEN KUCHNI CHŁOPSKIEJ”.  Następnie udaliśmy  się  na obiad, który był zakończeniem ciekawego i edukacyjnego spotkania na temat  Kuchni Kresowej.

Uczestnicy warsztatów